Hoe groot is de kans op letsel door een vallende boom of tak? 1 uit 1 miljoen

De kans op letsel door een vallende boom in Nederland is klein. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er in Nederland jaarlijks gemiddeld 1,5 tot 2 mensen overlijden door een vallende boom. Dit komt neer op een kans van ongeveer 1 op 1 miljoen per persoon per jaar.

De kans dat een boom op je valt is groter als je in een bos of park bent, of als je dicht bij een boom staat tijdens een storm. Ook is de kans groter als de boom ziek of dood is.

Hier zijn de specifieke cijfers uit het onderzoek van het RIVM:

  • In de periode 2000-2019 overleden in Nederland gemiddeld 1,5 mensen per jaar door een vallende boom.
  • De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 62 jaar.
  • De meeste slachtoffers waren mannen.
  • De meeste ongevallen gebeurden in het bos of park.
  • De meeste ongevallen gebeuren tijdens een storm.

Het RIVM adviseert om de volgende maatregelen te nemen om de kans op een ongeluk met een vallende boom te verkleinen:

  • Vermijd het lopen onder bomen tijdens een storm.
  • Blijf uit de buurt van zieke of dode bomen.
  • Let op tekenen van een zwakke of zieke boom, zoals loshangende takken of een scheve stam.
  • Als je een vallende boom ziet, probeer dan zo snel mogelijk uit de buurt te komen. Als je dat niet kunt, ga dan plat op de grond liggen en bedek je hoofd en nek met je armen.

Verantwoordelijkheid 

De verantwoordelijkheid voor letselschade door een vallende boom hangt af van de omstandigheden van het geval. In het algemeen is degene die de boom bezit of beheert verantwoordelijk voor de schade die de boom veroorzaakt.

In Nederland zijn gemeenten vaak verantwoordelijk voor bomen in de openbare ruimte. Zij hebben de zorgplicht om deze bomen regelmatig te controleren en te onderhouden. Als een boom omvalt of een tak afbreekt en iemand verwondt, dan kan de gemeente aansprakelijk zijn als zij deze zorgplicht heeft geschonden.

In andere gevallen kan de eigenaar van een boom ook aansprakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als de boom op eigen terrein staat en de eigenaar wist of had kunnen weten dat de boom een gevaar vormde.

Wat bepaalt wie of wat

Om te bepalen of iemand aansprakelijk is voor letselschade door een vallende boom, moet worden beoordeeld of degene die de boom bezit of beheert een verwijtbare fout heeft gemaakt. Dit wordt gedaan aan de hand van de zogenaamde Kelderluikcriteria. Toegepast op omvallende bomen of afbrekende takken:

  • In hoeverre was het waarschijnlijk dat de boom om zou vallen of een tak zou afbreken?
  • Hoe groot was de kans dat hierdoor letsel zou ontstaan?
  • Was het mogelijk te voorkomen dat de boom zou omvallen of een tak zou afbreken?
  • Hoe bezwaarlijk zijn de te nemen maatregelen om het verwezenlijken van het gevaar te voorkomen?

Aan de hand van de weging van de Kelderluikcriteria toegepast op het concrete geval wordt beoordeeld of de eigenaar /beheerder van de boom onzorgvuldig heeft gehandeld en al dan niet aansprakelijk is voor de daardoor ontstane letselschade.

In het geval van een ongeluk met een vallende boom is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Ook is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het ongeluk, zoals de toedracht, de schade en de identiteit van de eigenaar of beheerder van de boom. Deze informatie kan later worden gebruikt om een claim in te dienen voor letselschade.

Gemeente aansprakelijk

Hier een voorbeeld van een rechtszaak mbt letselschade door vallende tak in Nederland:

De rechtbank Gelderland oordeelde op 4 januari 2019 dat de gemeente Zutphen aansprakelijk is voor de letselschade die een persoon heeft geleden nadat zij werd getroffen door een afgebroken tak van een kastanjeboom. De boom werd al een aantal jaren door de Gemeente in de gaten gehouden, en de persoon zat onder de boom te wachten op een toeristenboot toen het ongeval plaatsvond. Zowel de rechtbank als het hof hebben aansprakelijkheid van de Gemeente aangenomen, omdat geoordeeld werd dat de Gemeente meer veiligheidsmaatregelen had moeten treffen dan daadwerkelijk is gebeurd, gezien de zwakke staat van de boom en de publieke locatie. De Gemeente heeft verschillende klachten ingediend tegen het oordeel van het hof over de onrechtmatigheid, maar het hof heeft het vonnis van de rechtbank bevestigd, wat inhoudt dat de Gemeente inderdaad nalatig is geweest in haar zorgplicht. Rechtbank Gelderland op 4 januari 2019 en een uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden op 28 april 2020.

Dit voorbeeld laat zien dat gemeenten en particulieren aansprakelijk kunnen worden gesteld voor letselschade door een vallende boom. Het is belangrijk om te weten dat u recht heeft op een schadevergoeding als u letsel oploopt door een vallende boom. Een letselschadeadvocaat kan u helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de letselschade.

Hier zijn enkele tips voor het indienen van een claim voor letselschade door een vallende boom:

  • Schakel zo snel mogelijk medische hulp in.
  • Verzamel zo veel mogelijk informatie over het ongeluk, zoals de toedracht, de schade en de identiteit van de eigenaar of beheerder van de boom.
  • Neem contact op met een letselschadeadvocaat.

Een letselschadeadvocaat kan u helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de letselschade. De advocaat kan u ook helpen bij het indienen van een claim bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Hebt u letsel of andere schade opgelopen? Neem dan direct contact met MCJ Advocatuur voor een persoonlijk gesprek.

Chat openen
MCJ Advocatuur
Hallo
Waarmee kan ik u van dienst zijn?