Wanneer u letselschade heeft opgelopen bij een ongeval, dan krijgt u bij de afwikkeling van uw letselschadeclaim waarschijnlijk ook te maken met de sociale zekerheid. Het gaat dan om onderwerpen als arbeidsongeschiktheid, wonen, vervoer en voorzieningen. Als het goed is zorgt uw advocaat ervoor dat u aanspraak kunt maken op de juiste regelingen en u krijgt waar u recht op heeft. In dit artikel vertellen we u er meer over.
Welke letselschadeslachtoffers krijgen te maken met sociale zekerheid?
Iedereen die vanwege een ongeval verzuimt van werk en/of behoefte heeft aan voorzieningen, krijgt vroeg of laat te maken met sociale-zekerheidswetgeving. Het kan gaan om verschillende regelingen, met ieder eigen procedures en aandachtspunten. Omdat het gaat om complexe regelingen, is deskundige begeleiding daarbij onmisbaar.
Hoe werken de arbeidsongeschiktheidsregelingen?
Werknemers hebben als ze ziek zijn, bijvoorbeeld vanwege letselschade, normaal gesproken recht op twee jaar volledige loondoorbetaling op grond van de Ziektewet. Ook de verzuimregeling in de van toepassing zijnde CAO speelt daarbij een rol. Na deze termijn kan er een arbeidsongeschiktheidsuitkering worden aangevraagd. Bij ernstige blijvende beperkingen kan er vervroegd een arbeidsongeschiktheidsuitkering worden aangevraagd.
En wat als er behoefte is aan voorzieningen?
In verband met uw letselschade kan het zijn dat u behoefte heeft aan voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, een vervoersvoorziening of een aanpassing in uw woning. Ook daar zijn regelingen voor op het gebied van de sociale zekerheid. Kan er bijvoorbeeld aanspraak worden gemaakt op een Wmo-voorziening, de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg? Deze vragen zullen tijdig beantwoord moeten worden, zodat u kunt rekenen op de beste zorg.
Meer informatie en advies
Al deze vragen kunnen vroeger of later een rol spelen in een letselschadedossier. Wilt u meer weten, of wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Schroom niet om ons te benaderen!