Wanneer u het slachtoffer wordt van een ernstig ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval of een bedrijfsongeval, loopt u waarschijnlijk letselschade op. Als een ander aansprakelijk is voor het ongeval, heeft u recht op volledige compensatie van de financiële gevolgen van het ongeval. Samen met uw advocaat wordt uw schade nauwkeurig in kaart gebracht en wordt deze geclaimd bij de aansprakelijke verzekeraar. Hoe gaat de letselschaderegeling in z’n werk? Dat leggen we in dit artikel aan u uit.
Na het ongeval: de herstelfase
Tijdens de eerste fase na het ongeval ligt de nadruk op uw herstel. Er vinden medische behandelingen plaats en mogelijk een revalidatietraject. Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk een in letselschade gespecialiseerde advocaat inschakelt. In overleg met uw advocaat worden de noodzakelijke voorzieningen geregeld om ervoor te zorgen dat u in uw thuissituatie kan blijven functioneren. U kunt daarbij denken aan huishoudelijke hulp of een maaltijdenvoorziening. Voor de eerste financiële schade, zoals medische kosten, wordt er bij de aansprakelijke verzekeraar een voorschot op uw schadevergoeding aangevraagd.
Het inventariseren van uw volledige financiële schade
Na een ernstig ongeval bent u tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt. Dat leidt tot verlies van inkomsten en een nieuw arbeidsperspectief. Uw advocaat schakelt zonodig deskundige hulp in, zoals een arbeidsdeskundige, om in kaart te brengen welke functies u nog wel kan verrichten en welk inkomen daarbij hoort. Zo wordt uw verlies van verdienvermogen vastgesteld. Daarnaast worden ook andere schadeposten, zoals verlies van zelfwerkzaamheid en pensioenschade, berekend en opgenomen in een schadestaat. Mogelijk wordt de verzekeraar om een aanvullend voorschot gevraagd, om financiële problemen te voorkomen.
De medische eindtoestand
Als u weer volledig bent hersteld, of als er medisch gezien geen verdere vooruitgang meer te verwachten is, kan uw letselschaderegeling worden afgerond. We spreken dan van een medische eindtoestand. Namens u onderhandelt uw advocaat met de aansprakelijke verzekeraar over de totale schadevergoeding die aan u betaald moet worden. Het is belangrijk dat alle schadeposten volledig worden vergoed, om ervoor te zorgen dat u ook op de langere termijn voldoende financiële draagkracht heeft.
De eindregeling
In afstemming met u wordt er overeenstemming bereikt over een eindregeling. In een vaststellingsovereenkomst wordt vastgelegd welk bedrag de verzekeraar aan u zal betalen. Kort nadat u onder die overeenkomst uw handtekening heeft gezet, wordt het bedrag, met aftrek van de al ontvangen voorschotten, op uw bankrekening gestort. De verzekeraar betaalt ook de kosten van uw advocaat.
Hulp bij het verhalen van letselschade vindt u bij een letselschadeadvocaat
Het verhalen van letselschade is een vak apart. Er is gedegen en actuele kennis bij nodig van schade, sociale voorzieningen, verzekeringen en pensioenen en bovendien dient een letselschadeadvocaat te beschikken over de nodige communicatieve vaardigheden en onderhandelingsvaardigheden. Wilt u meer informatie of advies over uw letselschadezaak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.