Dierenbeten, paardrij ongevallen en aanvallen door andere honden komen helaas veelvuldig voor. De gevolgen van dergelijke incidenten kunnen ernstig zijn, met blijvend letsel en hoge kosten tot gevolg. Als u of uw hond letselschade heeft opgelopen door een dier, is het belangrijk om te weten wie aansprakelijk is en hoe u schadevergoeding kunt claimen.
Letsel door Honden:
Hondenbeten:
In Nederland zijn er meer dan 2 miljoen honden als huisdier, wat betekent dat de kans op een incident met een hond aanzienlijk is. De eigenaar van de hond is in principe aansprakelijk voor de schade die zijn hond veroorzaakt, ongeacht of de hond op dat moment onder toezicht was. Dit is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
Aanval door andere hond:
De eigenaar van de aanvallende hond is in principe aansprakelijk voor de schade die uw hond oploopt. Dit is gebaseerd op artikel 6:179 BW, dat stelt dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier veroorzaakt.
En wat gebeurt er als uw hond wordt aangevallen door een andere hond met letsel als resultaat?
In dat geval kunt u de schadeposten claimen die uw hond heeft opgelopen, waaronder:
- Dierenartskosten
- Medicijnen
- Revalidatiekosten
- Materiële schade (bijvoorbeeld kapotte kleding)
Paardrij Ongevallen:
De aansprakelijkheid bij een paardrij ongeval is complexer en hangt af van verschillende factoren, zoals de hoedanigheid van de ruiter (bijvoorbeeld eigenaar, huurder of lesklant), de mate van toezicht van de paardeneigenaar en de gedraging van het paard.
Schadevergoeding:
Hondenbeten en paardrij ongevallen:
U kunt verschillende schadeposten claimen, waaronder:
- Smartengeld: een vergoeding voor de pijn en het leed dat u heeft ondervonden
- Schadevergoeding voor medische kosten
- Verlies van arbeidsvermogen
- Vergoeding van huishoudelijke hulp
- Materiële schade
Aanval door andere hond:
U kunt de schadeposten claimen die uw hond heeft opgelopen, waaronder:
- Dierenartskosten
- Medicijnen
- Revalidatiekosten
- Materiële schade (bijvoorbeeld kapotte kleding)
Letselschadeadvocaat:
Het claimen van schadevergoeding na letselschade door dieren kan een complex traject zijn. De aansprakelijke partij zal er alles aan doen om de schadevergoeding te beperken. In dat geval is het belangrijk om een letselschadeadvocaat in te schakelen.
Een letselschadeadvocaat heeft de expertise en ervaring om u te helpen bij het claimen van de maximale schadevergoeding. Uw advocaat kan:
- Onderzoeken wie aansprakelijk is voor uw letselschade
- De schadeposten in kaart brengen
- Onderhandelen met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar
- Een gerechtelijke procedure starten indien nodig
Letselschade door dieren kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Door te weten wie aansprakelijk is en hoe u schadevergoeding kunt claimen, kunt u de financiële gevolgen van uw letsel beperken. MCJ Advocatuur kan u helpen bij het claimen van de maximale schadevergoeding waar u recht op heeft.