Jaarlijks lopen duizenden mensen letselschade op bij een medische ingreep die niet verloopt zoals ze hadden verwacht. Het kan gaan om een foute diagnose, een misser tijdens een operatie, of bijvoorbeeld een verkeerd beoordeelde CT-scan. Als de schade is veroorzaakt door een fout van de betrokken zorgverlener, bijvoorbeeld een chirurg, dan is deze daarvoor aansprakelijk. De zorgverlener is dan verplicht om uw schade te vergoeden.
Wanneer u letselschade oploopt door een medische misser heeft u recht op schadevergoeding als de betrokken zorgverlener niet heeft gehandeld zoals van een redelijk bekwaam arts verwacht mag worden. De schade die moet worden vergoed kan bestaan materiële en immateriële schade, namelijk vermogensschade en smartengeld.
Net als in andere letselschadezaken is het uitgangspunt dat u zoveel als mogelijk in dezelfde situatie moet worden teruggebracht als voor de fout gelopen ingreep. De omvang van de schade wordt vastgesteld door uw situatie te vergelijken met de situatie zoals die zou zijn geweest zonder dat de medische fout zou zijn gemaakt.
Valkuilen
Een valkuil bij het verhalen van letselschade door een medische fout is dat het lastig kan zijn om te bepalen of er sprake is van een fout van de zorgverlener of van een complicatie. Een complicatie is een onbedoelde en ongewenste gebeurtenis of toestand tijdens of volgend op medisch specialistisch handelen, zonder dat er daarbij sprake is van verwijtbaar handelen door de zorgverlener. Voor de gevolgen van een complicatie is de arts niet aansprakelijk, maar voor een gemaakte fout wel.
Een andere valkuil bij het vaststellen van de schade na een medische fout is dat u al iets mankeerde, waardoor u medische hulp heeft gezocht. Er waren bijvoorbeeld al de nodige klachten en beperkingen en wellicht was u daardoor al arbeidsongeschikt. Met die omstandigheden wordt bij het vaststellen van de schade rekening gehouden.
Geschillen
Als niet lukt om tot overeenstemming te komen, bijvoorbeeld omdat er discussie bestaat over de vraag of er sprake is van een medische fout of een complicatie, dan wordt er een medisch deskundige ingeschakeld. Deze gezamenlijk ingeschakelde deskundige oordeelt over de medische geschilpunten en velt een bindend oordeel.
Daarnaast bestaat natuurlijk de mogelijkheid om een gerechtelijke procedure te starten.
Meer weten?
Zoals in dit artikel weergegeven kan het verhalen van letselschade na een medische fout een moeizaam traject zijn. Daarom is de inschakeling van een letselschadeadvocaat aan te raden.
Wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.