Letselschade opgelopen door een misdrijf? Zo kunt u uw schade op de dader verhalen

Bent u slachtoffer geworden van een strafbaar feit, zoals mishandeling, en heeft u daarbij letselschade opgelopen? We leggen u graag uit hoe u van de dader een schadevergoeding kunt vorderen. Als slachtoffer van een misdrijf kunt u schadevergoeding vragen aan de dader via de strafzaak of een civiele zaak. 

Heeft u (letsel)schade door een misdrijf, doe dan eerst aangifte bij de politie. Als er voldoende bewijs is voor het misdrijf, dan stuurt de politie uw aangifte door naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of de verdachte zal worden vervolgd, wat betekent dat de verdachte voor de officier van justitie of een rechter moet komen voor de oplegging van een straf en mogelijke vaststelling van de schadevergoeding.

Materiële en immateriële schade

Letselschade omvat uw materiële schade, zoals uw medische kosten en uw mislopen van inkomsten doordat u een tijd niet hebt kunnen werken. Ook uw immateriële schade wordt meegenomen. Dan wordt gekeken naar het verdriet, de smart of het gemis die zijn ontstaan als gevolg van het misdrijf. Deze schadepost wordt smartengeld genoemd. Smartengeld is dus een financiële vergoeding voor de pijn die iemand lijdt (zowel fysiek als psychisch) of het verdriet dat iemand heeft.

Affectieschade

Sinds 2019 kunt u niet alleen smartengeld vragen voor iets wat u zelf is overkomen, maar ook voor het verdriet dat u lijdt doordat iemand anders iets is overkomen. Dit noemen we ook wel affectieschade. Alleen de partner van het slachtoffer, eventuele kinderen en ouders, of zij die een vergelijkbare relatie hebben met het slachtoffer, komen in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade.

Vergoeding van je schade

Wilt u uw schade vergoed krijgen? Dan kan dat op verschillende manieren. Zo kunt u in sommige gevallen een tegemoetkoming krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Komt er een strafzaak? Dan heeft u de mogelijkheid om uw schade in te dienen bij de rechter met het verzoek de dader te veroordelen tot het betalen hiervan. Als de dader wordt veroordeeld tot het vergoeden van uw schade, dan vordert het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dit bedrag voor u van de dader. Als het CJIB acht maanden na de uitspraak van de rechter het bedrag nog niet in zijn geheel heeft kunnen innen bij de dader, maakt het CJIB het restant vast naar u over. Voor gewelds- en zedenslachtoffers is dit bedrag onbeperkt, voor slachtoffers van overige misdrijven geldt een maximum van € 5.000.

Civiele procedure

Besluit de strafrechter uw vordering tot schadevergoeding niet te behandelen? Dan rest de mogelijkheid om de dader van het misdrijf civielrechtelijk aansprakelijk te stellen. U kunt dan in een civiele zaak, desnoods via de rechter, uw schade vorderen op de dader. 

Hulp van een advocaat

Bij het vorderen van schadevergoeding bij letselschade is het verstandig om een advocaat in te schakelen. U kunt daarbij letten op het lidmaatschap van een specialisatievereniging zoals het Landelijke Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS) of de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).

Chat openen
MCJ Advocatuur
Hallo
Waarmee kan ik u van dienst zijn?