Op 12 maart 2024 heeft het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch besloten dat NedTrain niet aansprakelijk kan worden gehouden voor vermeende gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6. Dit besluit volgt op een zaak aangespannen door een groep van 30 voormalig re-integratiemedewerkers, die een schadevergoeding eisten wegens gestelde gezondheidsschade. Eerder had de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld dat NedTrain smartengeld en schadevergoeding zou moeten betalen, maar de hoogte daarvan zou afhangen van de omvang van de schade, die nog niet duidelijk was en apart moest worden vastgesteld.
Achtergrond van de Zaak
Tussen 2004 en 2010 namen de 30 personen deel aan een re-integratieproject van de gemeente Tilburg onder de Wet Werk en Bijstand. Gedurende dit project voerden zij onder andere restauratiewerkzaamheden uit aan oude treinstellen. De re-integratiemedewerkers beweren dat zij in die periode zijn blootgesteld aan chroom-6, wat resulteerde in gezondheidsschade. De chroom-6 bevond zich in de verf die van de treinstellen werd geschuurd, waarbij de schuurstof vervolgens werd ingeademd of ingeslikt.
Onderbouwing van de Vordering
Opvallend is dat de vorderingen van de medewerkers niet zijn ingesteld als collectieve actie, maar als individuele zaken. Niettemin menen de medewerkers dat hun zaken zich lenen voor collectieve beoordeling. Daarom hebben zij hun vorderingen toegelicht met algemene stellingen en bewust niet met bewijsmiddelen per individu. Het hof ontving een geanonimiseerde lijst met een globaal overzicht van de destijds uitgevoerde werkzaamheden voor NedTrain en de gezondheidsklachten binnen deze groep.
Het Oordeel van het Hof
Het hof heeft de vorderingen afgewezen. Gezien de individuele insteek had elke medewerker afzonderlijk moeten onderbouwen in welke periode hij bij NedTrain heeft gewerkt, welke specifieke werkzaamheden hij daar heeft verricht en welke gezondheidsklachten hij ondervindt. Vervolgens hadden de gezondheidsklachten per individu met medische stukken moeten worden onderbouwd. Aangezien dit niet is gebeurd, zijn hun vorderingen afgewezen.
Uitspraak van de Rechter is te lezen hier.
Lees meer over de impact van de TSB-regeling op slachtoffers van beroepsziekten hier. Als u vragen heeft over uw specifieke situatie, aarzel dan niet om contact met MCJ Advocatuur op te nemen.