De Europese Commissie publiceerde deze zomer een nieuwe Slachtofferrichtlijn. Van lidstaten wordt gevraagd om slachtoffers in staat te stellen om tijdens strafprocessen beslissingen die hen rechtstreeks aangaan zelfstandig te laten aanvechten. Daarmee is het slachtoffer niet langer afhankelijk van het Openbaar Ministerie. Ook moet de schade voortaan altijd binnen het strafproces worden behandeld.
Rechten van slachtoffers
Slachtoffers moeten ‘effective remedies’ krijgen in een strafproces, staat in de nieuwe richtlijn. Bijvoorbeeld dat de rechter verplicht rekening houdt met data waarop slachtoffers niet aanwezig kunnen zijn, met sancties als de rechten van slachtoffers worden geschonden, zoals een dwangsom of verplicht uitstel van een zitting.
Schadevergoeding
Er is nog een belangrijke verandering: over de schadevergoeding moet voortaan altijd binnen het strafproces worden beslist. Nu verwijzen strafrechters in veel gevallen de schade door naar de civiele rechter, meestal omdat de schadebegroting als te ingewikkeld wordt gezien. Als het aan de Europese Commissie ligt moet voortaan alle schade van alle strafzaken binnen het strafproces worden vastgesteld.
Het is in Nederland al zo dat de staat de schadevergoeding voorschiet en daarna op de dader verhaalt. Deze voorschotregeling zal in heel Europa gaan gelden. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau vordert de schadevergoedingen terug op de daders.
Invoering richtlijn
Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat de nieuwe Slachtofferrichtlijn van kracht is. Europese richtlijnen dienen eerst goedgekeurd te worden door de Raad van de Europese Unie én het Europees Parlement. Daarna zijn nog de nationale wetgevers aan de beurt.
Meer informatie
Bij MCJ Advocatuur bent u verzekerd van een gedegen advies en informatie over alle vormen van letselschade. Bent u het slachtoffer van een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, of van een misdrijf waardoor u letselschade heeft opgelopen? Neem gerust contact op om de juridische kant van de zaak te bespreken.