Onrechtmatige daad: de grondslag van de aanspraak op schadevergoeding

De hoofdregel van het schadevergoedingsrecht is dat iedereen zijn eigen schade draagt. Maar dat is anders als de schade is ontstaan door toedoen van iemand anders. Iemand die een onrechtmatige daad pleegt, is aansprakelijk voor de schade die daardoor is veroorzaakt en zal deze schade aan de benadeelde moeten vergoeden. Over de onrechtmatige daad gaat dit artikel van MCJ Advocatuur.  

De normschending onrechtmatige daad is neergelegd in artikel 6:162 BW. Dat artikel luidt: “Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.” 

De vijf vereisten van de onrechtmatige daad

Er is sprake van een onrechtmatige daad als er voldaan wordt aan de vijf vereisten van artikel 6:162 BW. In de eerste plaats is vereist dat iemand een onrechtmatige daad heeft begaan, namelijk een doen of nalaten waarmee een inbreuk wordt gemaakt op een recht van een ander, in strijd met een wettelijke plicht en in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid. Het tweede vereiste is dat de onrechtmatige daad aan de veroorzaker kan worden toegerekend. Daarvan is sprake als de veroorzaker schuld heeft aan de onrechtmatige daad. Als derde vereiste geldt dat er schade moet zijn geleden. Hieronder valt vermogensschade en ander nadeel. Ten vierde moet er een causaal verband zijn tussen de onrechtmatige daad en de schade. De schade moet dus als gevolg van de onrechtmatige daad zijn geleden. En als laatste vereiste kan het relativiteitsvereiste worden genoemd. Dit houdt in dat de geschonden norm tot doel had om te beschermen tegen de schade die is geleden. 

Recht op schadevergoeding

Als aan alle vereisten is voldaan, kan aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad worden aangenomen. De veroorzaker zal de schade aan de benadeelde moeten vergoeden. De hoogte van de schadevergoeding kan nog worden verlaagd als er sprake is van ‘eigen schuld’ van de partij die schade lijdt. Hiervan is sprake als het eigen handelen van de benadeelde, bijvoorbeeld onoplettendheid of onvoorzichtigheid, bijgedragen heeft aan het ontstaan van de schade.

Juridische hulp

Heeft u letselschade opgelopen door de onrechtmatige daad van iemand anders? Dan is het verstandig om gespecialiseerde juridische hulp in te schakelen van een letselschadeadvocaat. U kunt hiervoor bij MCJ Advocatuur terecht. Neem gerust contact met ons op voor informatie of advies. Wij staan voor u klaar!

Chat openen
MCJ Advocatuur
Hallo
Waarmee kan ik u van dienst zijn?