Fiscale aspecten van letselschade: vergoeding verlies van arbeidsvermogen is géén inkomen

Als u een ongeval meemaakt waarvoor een ander aansprakelijk is, en u loopt daarbij schade op, dan heeft u recht op schadevergoeding. Een letselschaderegeling eindigt dan ook altijd met de situatie dat de aansprakelijke partij een afgesproken som geld overmaakt aan de schadelijdende partij. Dat geld is bedoeld ter compensatie van de schade die al is geleden, maar ook schade die u in de toekomst nog zult lijden. Het gaat vaak om grote bedragen. Belangrijke vraag is dan hoe de fiscus hiermee omgaat. Wordt de vergoeding door de belastinginspecteur gezien als inkomen of als vermogen? Wordt er over de compensatie belasting geheven? 

Schadevergoeding in drie componenten

Als we kijken naar de schadevergoeding die u in een letselschadezaak ontvangt, zien we dat deze uit drie onderdelen bestaat:

  • Medische kosten en kosten voor verzorging, hulpmiddelen en voorzieningen
  • Smartengeld: een vergoeding voor de geleden pijn en onzekerheid die gepaard gaat met uw situatie
  • Verlies van verdienvermogen: een vergoeding van de geschatte netto-inkomsten die u door het ongeval bent misgelopen 

Geen inkomen (box 1), wel vermogen (box 3)

De eerste twee onderdelen van de schadevergoeding hebben niets met uw inkomen te maken. Het gaat om vergoeding van materiële en immateriële schade, dus hierover hoeft u geen inkomstenbelasting (box 1) te betalen. Maar geldt dat ook voor het derde onderdeel: het verlies van verdienvermogen? Deze schadecomponent is immers wel herleidbaar naar inkomen. 

U hoeft in beginsel ook over deze schadecomponent geen inkomstenbelasting te betalen. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat een vergoeding inzake blijvend verlies van arbeidsvermogen belastingvrij is (HR 29 juni 1983). Daarom wordt deze schadepost ook netto aan u uitgekeerd. 

Wel wordt uw totale schadevergoeding als vermogen aangemerkt, waarover vermogensrendementsheffing moet worden betaald in box 3. Deze heffingen zijn als het goed is als belastingschade meegenomen in de afwikkeling van de zaak, zodat dit niet ten koste gaat van de vergoeding die nodig is om uw schade te dekken. 

In sommige gevallen heeft de overheid uitzonderingen gemaakt. Asbestslachtoffers en slachtoffers van rampen hoeven geen vermogensbelasting te betalen over hun schadevergoeding.

Belastinggarantie

Hoewel deze regels duidelijk zijn, komt het toch voor dat de belastinginspecteur (een deel van) de schadevergoeding bestempelt als inkomen. Omdat u dan een fors deel van de schadevergoeding zou moeten afstaan, is het belangrijk om daar bezwaar tegen te maken. In de meeste zaken wordt door de betalende verzekeraars een belastinggarantie afgegeven, waarmee de verzekeraar de hoogte van de schadevergoeding garandeert. Eventuele heffingen komen zo voor rekening van de verzekeraar.

Meer weten?

Wilt u meer weten, of heeft u letselschade opgelopen en zoekt u hulp bij het verhalen van uw letselschade? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. 

Chat openen
MCJ Advocatuur
Hallo
Waarmee kan ik u van dienst zijn?