Elke dag gebeuren er werkgerelateerde ongevallen. Branches waarin veel arbeidsongevallen plaatsvinden zijn de bouw, de industrie en de landbouw. Wanneer een werknemer bij een arbeidsongeval letselschade oploopt, is het de vraag of de werkgever aansprakelijk is en of de (verzekeraar van de) werkgever de schade van de werknemer moet vergoeden. In dit artikel leggen we uit hoe dat juridisch is geregeld.
Iedere werkgever in Nederland heeft een wettelijke plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat staat in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Werkgevers moeten de risico’s inventariseren, een veiligheidsbeleid opstellen en deze regels ook adequaat uitvoeren, om arbeidsongevallen te voorkomen. De werkgever moet er actief op toezien dat de regels en afspraken omtrent veiligheid en preventie ook blijvend worden nageleefd.
Melden bij inspectie
In 2021 werden er maar liefst 3.482 arbeidsongevallen gemeld bij de Arbeidsinspectie, waarbij 62 mensen zijn overleden. De werkgever is verplicht een bedrijfsongeval te melden bij de Arbeidsinspectie als er sprake is van letselschade of overlijden. Niet alleen ongevallen met eigen mensen moeten worden gemeld, maar ook met ingehuurde krachten, zoals uitzendkrachten en zzp’ers.
Aansprakelijkheid
Als een werknemer gewond is geraakt tijdens zijn of haar werk, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. Er zijn drie mogelijke situaties waarin de werkgever niet aansprakelijk is:
- De werkgever heeft aan de zorgplicht voldaan, want alles is gedaan om een ongeval te voorkomen.
- De werkgever heeft niet aan de zorgplicht heeft voldaan, maar als alle veiligheidsmaatregelen wel zouden zijn genomen, had het ongeval zich waarschijnlijk toch voorgedaan.
- De werknemer heeft opzettelijk of bewust roekeloos gehandeld, waardoor het ongeval heeft kunnen gebeuren.
Meer weten?
Het is verstandig om bij het verhalen van uw schadevergoeding een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Neemt u voor meer informatie of voor een advies op maat contact met ons op!