In september 2023 heeft de Hoge Raad een interessant arrest gewezen over het causaal verband bij whiplashletsel. De Hoge Raad legt hierin nogmaals uit dat het ontbreken van een medisch aantoonbare oorzaak voor het letsel niet in de weg hoeft te staan van het aannemen van causaal verband: “Als de klachten van het slachtoffer als aanwezig, reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven kunnen worden beschouwd, geldt er dat op juridisch gebied voldoende causaal verband is.”
Als er geen duidelijk objectiveerbare medische verklaringen zijn voor het letsel, zoals in veel whiplashzaken, is dat voor verzekeraars vaak reden om het causaal verband ter discussie te stellen. Maar in de jurisprudentie is het ontbreken van een medische verklaring voor de klachten lang niet altijd reden om geen causaal verband aan te nemen. Daarover gaat ook deze uitspraak van de Hoge Raad.
De casus
Het arrest gaat over een rijschoolhouder die al vóór het ongeval nekklachten heeft en daardoor gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. Na het ongeval kan hij zijn werk als rijschoolhouder niet meer voortzetten. De aansprakelijke verzekeraar wil de schade niet geheel vergoeden, vanwege de aanwezigheid van de eerdere nekklachten. Daarnaast oordeelt een neuroloog in zijn deskundigenbericht dat er geen objectief medische verklaring is voor de verergerde nekklachten.
De advocaat van de rijschoolhouder spant daarop een gerechtelijke procedure aan, waarin het slachtoffer bij zowel de rechtbank als in hoger beroep bij het gerechtshof in het ongelijk wordt gesteld. Omdat er op neurologisch gebied geen beperkingen kunnen worden vastgesteld, is de toegenomen arbeidsongeschiktheid geen ongevalsgevolg, aldus de rechters.
Maar de Hoge Raad ziet dat anders. Herhaald wordt dat het ontbreken van een medisch aantoonbare verklaring voor het letsel het aannemen van het causaal verband niet in de weg hoeft te staan. Omdat de klachten van de rijschoolhouder reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven zijn, is er voldoende aanleiding om het causaal verband toch aan te nemen.
Positief effect
Het arrest is in de eerste plaats een overwinning voor de betrokken rijschoolhouder, maar het is ook positief voor andere letselschadeslachtoffers. Wederom is bevestigd dat een causaal verband ook zonder objectief-medische verklaring kan worden aangenomen. Wel kan het zijn dat hier een lang en tijdrovend traject aan vooraf gaat, als de verzekeraar toch een ander standpunt inneemt.
Lees meer : Whiplash opgelopen na een verkeersongeluk? U heeft recht op volledige schadevergoeding
MCJ Advocatuur
Met MCJ Advocatuur staat het slachtoffer hierin niet alleen. Wij staan het slachtoffer bij en nemen hem of haar alle rompslomp uit handen. Ons kantoor is gespecialiseerd in letselschade, waaronder whiplashzaken. Wilt u meer informatie, of wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.